Categories
Arvamus

Mul ju liikluskindlustus on, milleks siis kasko?

Gümnaasiumiealistele noortele on vägagi asjakohane tutvustada kindlustust. Autoga sõidavad paljud ning klassireisid viivad juba piiri taha. 

Kindlustus on teenus, mis pakub eraisikutele ja ettevõtetele rahalist kaitset ootamatute sündmuste puhul ehk maandab riske. Kindlustuse pakkumisega tegelevad kindlustusseltsid. Kindlustusselts loob end kindlustanud isikute sissemaksetest fondi, millest hüvitatakse kindlustusvõtjale tekkinud kahjud. Lihtsalt öeldes pakub kindlustus meelerahu. Nii nagu iga teise tulu tootva organisatsiooni pakutavate hüvede eest, tuleb ka kindlustuse eest tasuda teatud summasid, samal ajal lootes, et seda tegelikult vaja ei lähegi. Ära on vaja märkida, et kindlustus ei suuda pakkuda kaitset kahjustuste eest, kuid nende tekkimisel aitab materiaalselt. Seltsilt saadava abi ulatus sõltub kõik sellest, millised kaitsed on inimene endale valinud. Kindlustus on kahepoolne leping. See tähendab, et kindlustatul endal on ka kohustused, mitte ainult õigused.

Liikluskindlustus on kohustuslik. Milleks siis kaskokindlustus?

Liikluskindlustus on kuni aastaks sõlmitav kohustuslik leping sõiduki omamisel, mis hüvitab kahju, mida on tekitatud keskkonnale, teistele sõidukitele, varale või kellegi tervisele. Kaskokindlustus on aga põhjustaja kaitse ehk aitab ootamatute juhtumite korral ka kahju tekitaja liiklusvahendi kulud kinni maksta. Auto remondikulud on tihtipeale üsnagi kulukad, seega on parem, kui kaskot nii öelda “tühja maksta” ja olla meelerahus, et kui üks hetk seda raha vaja võiks minna, siis on see juba olemas. Eriti oleks see turvatunde tekitajaks algajatele juhtidele. Saaremaal tasub see ära ka metsloomade pärast, kes võivad ootamatult teele ette sattuda ja põhjustada suuri kahjusid, mida liikluskindlustus ei kata, sest liiklusõnnetuse põhjustaja pole loom, vaid juht. Ka lahtise killustikuga võib tekitada kahjusid, näiteks kui peaks esiklaasi katki tegema, siis aitab kaskokindlustus. Samuti võivad saarlastele mandril tekitada segadust foorid ja mitmed sõidurajad, mis soodustavad õnnetuste juhtumist. Kasko eest tasutav raha on tihti ikkagi remondikulude kõrval väike summa. 

Novembris tekkis Mardil* hommikul tööle sõites olukord, kus kährik hüppas järsult teele, nii, et auto ei jõudnud enne looma pidurdada. Sellise õnnetuse tõttu sai lisaks loomale kahjustada auto stange, jahutusradiaator, auto põhi ning esituled. “Tegin peale toimunut juhtunust pildid, mille edastasin kindlustusele, lisaks sellele esitasin kahjuteatise. Kindlustus fikseeris siis olukorra, mille järel suhtlesin remonditöökojaga, kes tegid hinnapakkumise. Mina viisin auto remonti ning see tehti korda. Kindlustusele läks see maksma 1500 eurot. Kindlustusfirma, kellega olen lepingu sõlminud, uuris lisaks veel, kas olen remonditöökoja tehtud tööga rahul. Ehkki tol hetkel ei olnud veel autoga parandusse jõudnud, siis hoidsin neid hiljem asjaga kursis.”

Reisikindlustus paaripäevase reisi jaoks – kas on mõtekas?

Reisikindlustus mahutab endasse paljusid eri kindlustuse liike, neist märkimisväärsemad on meditsiiniabikindlustus, reisitõrke kindlustus ja pagasikindlustus. Pagasikindlustus aitab tekitada turvatunnet, kui pagas peaks kaotsi minema, siis saab sellega abi. Reisitõrke kindlustusega hüvitatakse planeeritud reisi eest makstud summa, kui peaks tekkima mingi põhjus, miks ei saa plaane tõeks teha, näiteks haigeks jäädes. Lisaks kehtib kindlustus tihti ka siis, kui lendu pikalt edasi lükatakse. Tähtsaim osa reisikindlustusest on aga kindlasti meditsiiniabikindlustus. Euroopa ravikindlustuskaardiga on Euroopasiseselt meditsiiniliselt arve väikesed, Euroopast väljaspool kasvavad hinnad kordades. Kui midagi juhtub, makstakse ravikulud kinni, kindlustusega ühendust võttes suunatakse vastavasse raviasutusse ning tasutakse seal nõutav arve. Seega kui midagi valutab, siis ei pea ise selle peale mõtlema, kust abi saab ning kui kulukaks see võib minna, kindlustusfirma tegeleb sellega. Reisikindlustuse juures on oluline ära mainida, et kindlustus tuleks ära osta juba siis, kui esimesed kulutused reisi planeerimisel tehtud on, mitte alles mõni päev enne reisile minekut. Lisaks enne kindlustusfirmade poole pöördumist on mõistlik ennast kurssi viia, kas peres on olemas krediitkaardid või telefonipaketid, millega on juba kaasas reisikindlustus. See võib tihti niimoodi juba olemas olla, lihtsalt puudub varasem kasutus. 

Kindlustuse sõlmimise ABC noorele

  • Ära karda võtta ühendust kindlustusfirmaga! Kui midagi jääb lepingus segaseks, siis tuleks kindlasti kas firmale meil saata või helistada, et oma küsimusele vastust saada ning sealt edasi teadlik otsus teha.
  • Loe läbi tingimused! Nii väldid ohtu, et sõlmid kindlustuse, mida sõlmides oled arvestanud igasuguse õnnetusega seoses toetust saada, ent võib välja tulla, et osades situatsioonides kindlustus ei pea midagi hüvitama. 
  • Pane tähele ka ootuseid ning kohustusi, mis on seatud kindlustuse sõlmijale! Nagu mainitud, siis kindlustus on kahepoolne leping, kui üks pool ei täida kohustusi, ei pea ka teine pool neid täitma. Näiteks kui osta reisikindlustusega poliis juba reisil olles, siis tihtipeale kindlustusfirma ei võta seda lepingut isegi arvesse, sest kindlustus on sõlmitud liiga hilja.
  • Hoia meeles, et kuigi kindlustuse hüvitamise üks noore jaoks kahtlemapanev osa on omavastutus, siis tihtipeale pole see kogu vajalik summa! Omavastutus ehk osa, mille kindlustuse sõlmija ise peab katma on sageli väiksem vajatavast kogusest, näiteks kui auto remondikuludeks läheks kokku 600 eurot ning lepinguga sätestatud omavastutuse summa on 200 eurot, siis kindlustus tasub 600-200=400 eurot kogusummast ning ise pead kokkuvõttes maksma vaid kolmandiku.