Categories
Juhtkiri

Juhtkiri #8

Valikud meie elus: kirjuta oma lugu ise

Lõpetades kooli ja astudes sammu täiskasvanuelu suunas, märkan, et elu on täis otsuseid ja valikuid. Oma teekonna kujundamisel olen õppinud usaldama oma sisetunnet. Elu ei ole lineaarne, see on täis ootamatusi ja juhuseid. Nii nagu öeldakse, et “elu on suvaline”, tunnen, et minu käes on võim muuta seda suvalisust enda kasuks.

Olen avastanud, et valikud mõjutavad mind rohkem, kui ma esialgu arvasin. Kasvades üles, kujundab minu mõttemaailma see, mida mulle on õpetatud ja soovitatud. Kui lapsena räägiti mulle, et Honda on parem kui Toyota, siis eelistan kindlasti Hondat. Need, kes meid ümbritsevad, mõjutab otseselt meie vaateid ja valikuid.

Valikute tegemine võib olla stressirohke, eriti kui seda teha südame, mitte mõistusega. Olen õppinud, et tõsisemalt suhtumine valikutesse toob kaasa paremad tulemused. Varasemalt järgisin oma tundeid, kuid nüüd kaalun valikuid hoolikamalt.

Olen aru saanud, et kuigi kõigil on võrdsed võimalused, on igaühel oma tee ja oma valikud. Targemate inimestega nõu pidamine on üks viis teha teadlikumaid valikuid, olgu need seotud investeerimise, autode ostu või töökoha valikuga.

Vanemate mõju on minu valikutele märkimisväärne. Kuigi esialgu võivad nende soovitused tunduda vastumeelsed, olen märganud, et nad on suunanud mind teedele, mis hiljem osutuvad kasulikuks. 

Valikuid teen sageli tuju ja motivatsiooni järgi. Parimad otsused sünnivad emotsiooni ajel, ja kuigi neid võib mõnikord hiljem kahetseda, on need elu värvikamaks muutnud.

Võtan eeskuju oma õdedelt, kes on minu jaoks suurepärased eeskujud. Nende valikud ja elulood on aidanud mul kujundada enda nägemust õnnest ja edust. Oma valikutes pean kaaluma erinevaid tegureid, riske, kasumit ja individuaalseid väärtusi. Suured otsused nõuavad põhjalikku planeerimist, samas kui väikesed valikud moodustavad elu pärisolu.

Tänapäeval on valikute tegemine muutunud keerulisemaks. Informatsiooni ja võimalusi on rohkem kui kunagi varem. Usaldan inimesi, kes on pädevad selles, milles nad tegelevad, olgu selleks siis investeerimine või muud eluvaldkonnad. 

Ma armastan teha väljakutsuvaid valikuid, sest see on minu enda lugu. Mõnikord ei pruugi ma kohe õigesti valida, kuid oluline on mitte lasta teistel oma lugu kirjutada. Oma tee leidmine on protsess, mis nõuab aega ja kannatlikkust. Olgu valikud suured või väikesed, need moodustavad lõpuks minu ainulaadse eluloo.

Juhtkirja pani õpilaste mõtiskluste teemal kokku ChatGPT.